Resepi daging goreng kicap pedas lazat menjilat jari
1 kg daging batang pinang
1 inci halia
5 ulas bawang putih
7 ulas bawang merah
1 biji bawang besar
5 sudu besar cili blend
3 sudu besar kicap pekat manis
3 sudu besar sos cili
3 sudu besar sos seafood adabi
3 sudu besar sos tomato
1 biji bawang holland- potong gegelang
11 biji cili akar - dikerat 2
Garam & gula secukup rasa
Aji- optional
Minyak masak secukupnya
Cara penyediaan:-
1kg daging batang pinang dibersihkan, kemudian dipotong nipis.
Letakkan garam dan kunyt secukupnya, seterusnya digoreng hingga garing..
Daging goreng diangkat dan toskan. Ketepikan erlebih dahulu.
- Panaskan sedikit minyak dalam kuali...tumis bahan-bahan kisar bersama cili kisar hingga garing.
- Masukkan sos, kicap, garam & gula serta aji (sekiranya anda guna aji). Kacau hingga sekata.
- Selepas 2 - 3 minit masukkan daging yang telah digoreng bersama bawang holland & cili akar. kacau hingga sayur kacang panjang kelihatan telah empuk.. rasa.. kalau dah cukup rasa.. tutup api.. siap.
Selamat mencuba! 😊
Sedapnya..
ReplyDeleteTerima kasih resepi ni